IMG_9613

Een burn out is tegenwoordig niet meer zo bijzonder. Misschien wordt de stempel ‘burn-out’ iets te snel op je voorhoofd gezet, maar het feit blijft dat veel jong volwassenen zich zó veel druk op leggen, dat de kwalen vanzelf beginnen te komen. Het leiden van een druk leven verandert in het ‘lijden’ aan een druk leven. “Ik heb van 12:00 tot 16:00 les op school, om 17:30 een event en daarna ga ik even een hapje eten met een vriendin. Ohja, en vanavond viert een vriend van mij z’n verjaardag in de Social, dus daar ga ik ook nog even langs. Zullen we anders om 10:00 uur een koffietje doen? Anders kan ik morgen ook nog tussen 16:30 en 17:00 uur, de rest ben ik al vol. Oh ja, en ik heb volgende week tentamen, dus moet eigenlijk ook nog een beetje leren.” Ik betrapte mezelf er laatst zelfs op dat ik al ruim 5 jaar niet naar de tandarts ben geweest, waarom? Ik heb écht geen tijd. En waar in dit verhaal is de ‘me-time’? Nee, daar is al helemaal geen tijd voor natuurlijk. Het is té druk. En het ergste is, het is ook heel normaal dat iedereen zo’n druk leven leidt. Geeft iemand aan een burn-out te hebben, dan hoor je anderen denken; ‘Hoezo heeft ZIJ een burn-out?! Zo druk heeft ze het helemaal niet. Als je ziet wat ik allemaal doe, dan zou ik een burn-out moeten hebben!’

Ik denk dat er veel meer mensen onder een druk leven lijden, in plaats van dat ze een druk leven leiden. Ik hoor zo vaak verhalen van meiden die mijn leeftijd hebben, die óf een burn-out gehad hebben, óf tegen een burn-out aan zitten, en dat is niet oké. Ik ben van mening dat iedereen goed voor zichzelf moet zorgen en zichzelf ook rust moeten gunnen. Iedereen verdient een moment voor zichzelf. En als mensen om je heen dat niet doen, dan betekent dit niet dat jij dat ook niet mag doen. Mensen verwachten veel van elkaar, maar dat komt ook doordat ze zoveel van zichzelf verwachten.. Give yourself some slack!

Ik vind het ook ontzettend moeilijk om ‘me-time’ in te plannen. Misschien komt het omdat ik het moeilijk vind om alleen te zijn, maar misschien vind ik het ook wel moeilijk dat niemand om mij heen alleen lijkt te zijn.  De druk die anderen bij zichzelf neerleggen, maakt de druk bij mij groter. Als zij dit allemaal wel kunnen, waarom zou ik het dan niet kunnen?

Ik denk dat hier het voornaamste probleem zit. Door jezelf continu te vergelijken met anderen wordt de druk bij jezelf een stuk groter. Je hebt het gevoel dat er zo veel van je verwacht wordt, terwijl eigenlijk de enige die écht veel van je verwacht, ben jijzelf. Wat maakt het uit wat iedereen om je heen doet? Iedereen is anders, en als iets voor jou te veel voelt, durf ook een stapje terug te doen.  Het is helemaal niet belangrijk wat ‘anderen’ hierover denken, want zij leiden jouw leven niet. Wees lief voor jezelf en zeg eens een keertje ‘nee’, zonder een hele verantwoording af te leggen, en zonder jezelf schuldig te voelen. Je kunt beter de tijd nemen om het vuurtje in jezelf aan te wakkeren, dan ‘opgebrand’ proberen alle balletjes hoog te houden. Pas dan ben je dé leider in jouw leven.

 

xx Nathalie_Fotor